FAMILY DOCTOR

Дієта і харчування при дисбактеріозі

Дієта і харчування при дисбактеріозі

При дисбактеріозі кишечника відбувається порушення рівня корисних бактерій кишкового тракту, тобто процеси травлення і всмоктування організмом корисних і поживних речовин порушуються. Цьому захворюванню однаково схильні як дорослі, так і діти.

Будь-які проблеми, які пов’язані зі стільцем, будь то діарея або запор, можуть сигналізувати про дисбактеріоз. Він може виникнути через неправильне харчування, і саме тому дієта робить лікування більш ефективним і знижує неприємні відчуття.

Діарея виникає внаслідок процесу бродіння, який починається в кишечнику. Цей процес може викликати занадто гостра або надто солона їжа. Для поліпшення стану слід виключити з раціону печене і смажене і по можливості готувати їжу на пару.

При дисбактеріозі, коли стілець пацієнта рідкий, слід повністю або хоча б частково виключити зі звичного раціону:

⇒ жирну рибу і м’ясо, включаючи консерви;
⇒ маринади і соління;
⇒ копчені делікатеси (ковбаси, рибу, м’ясо);
⇒ гриби;
⇒ солодощі, здобу і взагалі будь легкозасвоювані вуглеводи;
⇒ фрукти;
⇒ сирі овочі;
⇒ молочні продукти.

У цьому випадку корисно вживати в їжу пюре з яблук, які надають в’яжучу дію, що саме по собі є гарним живильним середовищем для кишкової мікрофлори.

При виникненні запорів в дієту необхідно включити продукти, які стимулюють роботу кишечника. Загалом, дієта при дисбактеріозі кишечника, провокуючого запори, трохи відрізняється від тієї, що була викладена вище. Необхідно уникати вживання різних коренеплодів, які відносяться до розряду прянощів (хрін, часник, редька та інші). Протипоказані маринади, соління, копчена, жирна і смажена їжа. Однак тут можна обійтися без винятку печених страв. При запорах може поліпшити стан вживання страв на основі круп (за винятком рисової і манної) і кисломолочних продуктів. Так само необхідно урізноманітнити своє харчування продуктами, багатими клітковиною – різні фрукти (вони не повинні бути кислими, щоб не дратувати слизову кишечника), овочі, свіжовичавлені соки. Відмінним ефект має салат зі свіжої капусти.

При будь-яких ознаках дисбалансу природного рівня мікрофлори кишечника дієта повинна повністю виключати прийом будь-яких алкогольних напоїв. Крім того, крім дотримання всіх необхідних рекомендацій з вибору продуктів, необхідно дотримуватися загальновідомих правил здорового харчування:

їжу слід приймати в строго певний час, згідно рекомендації лікаря. Коли організм звикає до одного і того ж режиму, він встигає приготуватися до наступного прийому їжі, що благотворно позначається на здоров’ї. Інтервали між прийомами їжі повинні бути приблизно однаковими і складати мінімум 2-3 години;
ні в якому разі не можна переїдати – навіть у абсолютно здорового організму є межа їжі, яку він здатний переварити за один раз;
необхідно завжди ретельно пережовувати їжу – не менше 32 разів кожен шматочок. Крім того, що їжа буде достатньо подрібнена, слина, яка при цьому виділяється, змочує її і готує до подальшого процесу.
Дотримуючись дієти, не можна забувати про вітаміни і мінерали, які недоотримують з їжею. Вони необхідні для правильної роботи всіх систем організму.

Потрібно завжди пам’ятати про те, що лікар зможе краще поставити діагноз і призначити вірне лікування. Незалежно від того, який саме вид нездужання турбує, необхідно негайно звернутися до фахівця. Він допоможе скласти правильний режим харчування при дисбактеріозі кишечника і розробити індивідуальну дієту з урахуванням здоров’я, віку та особливостей організму.

Міток немає

Комментарии сейчас закрыты, извините.


Слои по горизонтали
Увага! Інформація, опублікована на сайті, призначена тільки для ознайомлення. Описані методи діагностики, лікування, рецепти народної медицини і т.д. самостійно використовувати не рекомендується. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю!

� 2016 FAMILY DOCTOR |