FAMILY DOCTOR

Дієта і харчування при пієлонефриті

Дієта і харчування при пієлонефриті

Пієлонефрит – досить часте захворювання, пов’язане із запаленням нирок. Захворювання ділиться на декілька видів: найчастіше зустрічаються хронічний і гострий пієлонефрит. Супроводжується цей вид хвороби частими головними болями, а також різкими болями в області попереку. Як правило, при виявленні такого захворювання людини поміщають на стаціонарне лікування і крім медикаментозного лікування, досить часто призначають спеціальну дієту. У медичній практиці для лікування пієлонефриту призначають медичний стіл №7 або, простіше кажучи, 7 дієту.

Так як захворювання пов’язано з нирками, то, звичайно, основна спрямованість дієти – це споживання максимальної кількості рідин. Велика увага приділяється фруктам, що містить вітаміни (бажані ягоди або фрукти з високим вмістом калію). Рекомендуються також сухофрукти – родзинки, інжир, курага, фініки.

Рідина, яка є основою дієти, потрібно вживати максимально багато (не менше 2-4 літрів на день). Відмінно підходить чай, причому бажано зелений, який має сечогінну властивість; чорний чай з лимоном допоможе збагатити організм вітаміном С. Особливо корисні при пієлонефриті морси з журавлини і брусниці. Ці напої містять величезну кількість бензойної кислоти, яка в свою чергу при виведенні сечі з організму відмінно знищують мікроби. Єдиним винятком є набрякла форма пієлонефриту, при якій рідина погано виводиться з організму і відповідно її споживання потрібно зменшити.

Так як лікування супроводжується рясним виділенням сечі, а іноді ще й частими рвотами, дієта передбачає підвищений вміст солей. Досить часто норму доводять до 15 грамів на день. Абсолютно неприпустимі при пієлонефриті цибуля, часник, приправи і щавельная кислота в будь-яких її проявах, подібні продукти досить часто дратують сечовивідні канали і можуть призвести до загострення захворювання.

Бажано уникати продуктів, що сприяють здуття живота, так як підвищується тиск буде тиснути на нирки, яким і так доводиться боротися із запальними процесами, і зайве навантаження в цей період їм шкідлива. До таких продуктів відносять незбиране молоко, капусту і всі культури бобових рослин. Через те що при пієлонефриті людині, як правило, показаний постільний режим, рекомендується трохи зменшити енергоценность щоденного раціону: середньодобова норма 2500 калорій.

Основними стравами, які рекомендуються при захворюванні, є вегетаріанські види супів, нежирне м’ясо, бажано приготоване на пару або у відварному вигляді. Добре сприяють одужанню молочні продукти – сир, сир, сметана. Хліб та інші хлібобулочні вироби не рекомендується вживати у свіжому вигляді, краще використовувати вчорашній злегка зачерствілий хліб. Абсолютно неприпустимі солодощі, цукерки, мед, джем, варення. Також потрібно істотно скоротити кількість споживаного цукру.

Оскільки будь-який запальний процес в організмі завжди супроводжується підвищенням температури тіла, відчуття голоду рідко відвідує хворого, але все ж харчування організму необхідно. Тому прийоми їжі краще розбити на більш дробові порції (5-6 протягом дня), і для кращої її засвоюваності їсти треба тоді, коли вдається збити високу температуру.

Якщо ви страждаєте на пієлонефрит, пам’ятайте, що не варто займатися самолікуванням. Зверніться до лікаря, який за результатами отриманих аналізів зможе скласти максимально ефективну дієту в індивідуальному порядку.

Міток немає

Комментарии сейчас закрыты, извините.


Слои по горизонтали
Увага! Інформація, опублікована на сайті, призначена тільки для ознайомлення. Описані методи діагностики, лікування, рецепти народної медицини і т.д. самостійно використовувати не рекомендується. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю!

� 2016 FAMILY DOCTOR |