FAMILY DOCTOR

Дієта і продукти харчування при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки

Дієта і продукти харчування при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки серйозне захворювання, лікування якого вимагає комплексного підходу. Безумовно, одну з провідних ролей в даному лікувальному комплексі займає дієта або правильне харчування.

Існує цілий ряд принципів побудови лікувальної дієти для людей з виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки. По-перше, раціон повинен бути достатнім і мати підвищену енергетичною цінністю. По-друге, він повинен відповідати вимогам по нормальному рівню надходження мінералів і вітамінів. Через те, що вживається нами їжа безпосередньо буде взаємодіяти зі стінками шлунково-кишкового тракту, їжа повинна бути щадить, тобто вона не повинна травмувати і без того хвору слизову. Дробове харчування передбачає вживання їжі через кожні три-чотири години. Це необхідно для того, щоб послабити подразнюючу дію їжі на слизові. Крім того приймається їжа не повинна бути гарячою чи холодною, так як це може дратувати стінки шлунка і 12-палої кишки. Вживаються в їжу продукти не повинні підвищувати секрецію шлункового соку. Один прийом їжі повинен складатися з невеликої кількості їжі. Рекомендована форма вживаних продуктів – в перетерті вигляді. Крім того необхідно скоротити прийом солі.

Найбільш корисним продуктом при виразковій хворобі є молоко. Воно сприяє нормалізації кислотності в шлунку та 12-палої кишки, а так само обволікаючи слизові, оберігає їх від негативного впливу соляної кислоти. Крім того, молоко містить достатню кількість поживних речовин, вітамінів та інших речовин корисних для організму.

Здатністю прискорювати репаративні процеси при дефекті слизової (виразці) володіють і рослинні жири, зокрема оливкова і соняшникова олії.

Енергетична цінність раціону хворого виразкою повинна становити 3000-3200 кілокалорій на добу. При цьому розподіл білків жирів і вуглеводів повинно бути наступним: перших і других по 100 грам на добу, вуглеводів – 400-450 грам.

Продукти, вживання яких можна при виразковій хворобі:

♦ будь хлібобулочні вироби (білий хліб, сухарі, бісквіт, печиво нездобне);
♦ яйця (варені або у вигляді омлету приготованого на пару);
♦ обов’язково – супи (курячі бульйони, круп’яні, молочні, овочеві);
♦ будь-які молочні продукти, крім кислих (сметана, молоко, вершки, сир);
♦ страви з м’яса (переважно м’ясо нежирних сортів – курятина, телятина і яловичина, приготовані з подрібненням – котлети, фрикадельки, пюре);
♦ страви з риби (рекомендовано вживання будь нежирної риби у відварному вигляді, бажано – філе);
♦ овочі (картопля, буряк, морква);
♦ різні круп’яні каші (гречана, перлова, вівсяна, манна, рисова, а так само макаронні вироби);
♦ солодкі страви (показано вживання компотів і киселів, можна вживати желе і креми);
♦ рідина (можна вживати будь-які некислі і негазовані напої).

Крім корисних продуктів, звичайно ж, існують і ті, які при виразковій хворобі вживати заборонено:

♦ м’ясо жирних сортів – свинина, а так само будь смажені страви;
♦ риба жирних сортів;
♦ не рекомендується вживання грибного супу. Це пов’язано з тим, що гриби – важка для перетравлення їжа;
♦ свиняче сало;
♦ страви гострі та солоні;
♦ ковбаси та консерви;
♦ серед хлібобулочних виробів – здобне тісто, хліб чорний житній, пироги;
♦ категорично заборонений прийом алкогольних напоїв;
♦ морозиво.

Міток немає

Комментарии сейчас закрыты, извините.


Слои по горизонтали
Увага! Інформація, опублікована на сайті, призначена тільки для ознайомлення. Описані методи діагностики, лікування, рецепти народної медицини і т.д. самостійно використовувати не рекомендується. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю!

� 2016 FAMILY DOCTOR |