FAMILY DOCTOR

Харчування і дієта при панкреатиті

Харчування і дієта при панкреатиті

Панкреатит – це дуже неприємне захворювання. Воно може протікати в гострій формі, викликаючи сильні болі, які можуть спровокувати шок, або в хронічній – практично без виражених симптомів. Гострий панкреатит дуже часто закінчується некрозом тканин підшлункової залози, що вкрай небезпечно для життя хворого. Панкреатит являє собою запальні процеси в підшлунковій залозі, які викликані дією її власних ферментів. Ці ферменти активізуються завчасно в самій залозі або її протоках. Це захворювання може бути хронічним або гострим. Причини, через які може виникнути гострий панкреатит, бувають різного роду: закупорювання протоків залози, інфекція, отруєння. Хронічна форма найчастіше є наслідком атрофії або недостатності підшлункової залози або застою в ній з утворенням каменів.

Харчування при лікуванні гострого панкреатиту

Перші п’ять днів при гострій формі панкреатиту хворий повинен отримувати парентеральне харчування, тобто надходить, минаючи шлунково-кишковий тракт. Для цієї мети вводяться живильні розчини внутрішньовенно. Також необхідно рясне пиття, наприклад мінералка без газу. Коли хворобливі прояви почнуть вщухати, пацієнту дозволяється вживання кислого по сто мілілітрів кожні півгодини (до одного літра). На наступний день можна додати двісті грамів сиру. Після цього поступово починають вводити в раціон і інші щадні продукти. Дієта хворих панкреатитом має бути збагачена добре перетравлюваними і засвоєними білками. Продукти, що містять жир і вуглеводи, повинні бути виключені, щоб не навантажувати організм зайвою роботою. Режим харчування повинен бути дробовим і частим, до шести разів на день.

Основні принципи дієти при загостреннях хронічного панкреатиту

У випадках загострення хронічної форми захворювання харчування має бути точно таке ж, як у випадках стихання гострого панкреатиту. Їжа вживається у вигляді пюре і рідин, виключаючи тушковані і смажені страви. Спочатку всі продукти готуються на пару, а через кілька днів можна давати відварну їжу. Харчування має проходити в шість прийомів протягом дня, невеликими порціями. Калорійність дієти повинна бути приблизно 2500 ккал.

Дієта при хронічній формі панкреатиту в період ремісії

Поза періодом загострень у харчування людей, хворих панкреатитом, можуть включатися: каші на воді, білий хліб, пюре з овочів, котлети, нежирна варена риба, чай з цукром, варене м’ясо. Найкраще овочі спочатку відварити, а після протерти і запекти. Рослинне або вершкове масло можна додавати у вже приготовані страви, але не більше двадцяти грамів на добу. В якості першого страви рекомендують круп’яні та овочеві супи, на другому – нежирне варене м’ясо, рибу або курку. Також бажано вживати свіжі ягоди, фрукти, компоти і киселі. На вечерю варто відварити моркву, картоплю або рибу, приготувати яєчню без жовтка, омлет, кашу. Перед самим сном можна стакан кислого молока або кефіру. Така дієта є щадить і повинна призупинити секрецію залози, зменшити газоутворення і поліпшити роботу кишечника.

Продукти, що підлягають виключенню з харчування хворого панкреатитом

Потрібно повністю відмовитися від продуктів, які можуть негативно впливати на діяльність шлунково-кишкового тракту або погіршити перебіг панкреатиту. Це алкоголь, какао, кава, газована вода, хліб, здоба. Роздратування можуть також викликати розсольник, борщ, рибні та м’ясні бульйони, консерви, субпродукти, варені яйця, ікра, смажена їжа, банани, інжир, виноград, фініки, шоколад, цукерки. Подібний раціон сприяє оздоровленню всього організму.

Міток немає

Комментарии сейчас закрыты, извините.


Слои по горизонтали
Увага! Інформація, опублікована на сайті, призначена тільки для ознайомлення. Описані методи діагностики, лікування, рецепти народної медицини і т.д. самостійно використовувати не рекомендується. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю!

� 2016 FAMILY DOCTOR |