FAMILY DOCTOR

Харчування і дієта при цирозі печінки, корисні продукти

 Харчування і дієта при цирозі печінки, корисні продукти

Цироз – це захворювання печінки, що характеризується змінами в її структурі. Причини цирозу печінки можуть бути різноманітні, але найчастіше це наслідок гепатитів – хронічного чи гострого, а так само надмірне вживання алкоголю. Лікувальне харчування, поряд з іншими терапевтичними заходами, не тільки здатне попередити прогресування хвороби, але й може підвищити регенерацію клітин печінки, поліпшити обмін речовин, попередити різні ускладнення. Дієту призначають, враховуючи вид цирозу, функціональні здатності печінки (тобто залежно від того, яке протікає цироз – компенсований або декомпенсований), наявність інших захворювань або ускладнень.

Компенсований перебіг цирозу печінки

Під компенсованим перебігом цирозу розуміють збереження здатності печінки нейтралізовувати аміак, що утворюється в організмі через обміну білка. У дієту повинні входити білки, від 120 грамів. У них містяться незамінні амінокислоти, а так само ліпотропні речовини, такі як метіонін, холін і т.д. У меню повинні бути присутніми сир, молоко, яєчний білок, крупи, яловичина. Підвищена кількість білка потрібно через незбалансованого харчування, що виникає при вживанні алкоголю та через низького рівня білка в крові. Білок підвищує захисні сили організму, допомагає печінки відновлювати пошкоджені клітини.

Декомпенсація перебігу цирозу печінки

Декомпенсований перебіг захворювання увазі порушення здатності печінки до нейтралізації аміаку. У такому випадку, якщо стан хворого погіршується, то білки слід виключити з раціону. Жири повинні надходити з їжею щодня, у кількості до 90 грамів. Однак треба враховувати, що більшу половину загальної кількості жирів повинні становити рослинні жири, іншу половину – молочні. Тваринні жири, такі як яловичий, баранячий, гусячий та ін. Жири необхідно повністю прибрати з меню. При сильно виражених різних диспепсіях (нудота, пронос, жовтяниця, блювання, метеоризм) вміст жирів у харчуванні обмежують до 30 грамів або повністю виключають.

У дієтичному харчуванні повинні бути присутніми і вуглеводи, в кількості близько 400 грамів, 100 грамів при цьому повинні складати прості вуглеводи – цукор, солодке, цукерки. Виняток становить перебіг захворювання на тлі жирової інфільтрації печінки, в цьому випадку кількість вуглеводів обмежують.

Продукти харчування при цирозі печінки

При цирозі печінки дозволяються вживати в їжу сухий хліб, нездобне печиво, мед, різні фрукти, киселі, муси, желе. Заборонені продукти: всі бобові, здобне печиво, міцний чай і каву, гострі прянощі, овочі з ефірними маслами – часник, редька, редиска, холодні страви. Протипоказаний алкоголь.

В основному, при такому захворюванні як цироз, найкраще вживати легкозасвоювані вуглеводи, вітаміни і достатню кількість рідини. Є переважніше часто і потроху, кожні 3 години, в раціон можуть входити настій шипшини, неміцний солодкий чай, мед, варення.

На тлі перебігу захворювання можливе зниження апетиту, в цьому випадку потрібна зміна дієти по індивідуальному типу. Перевага віддається фруктам, сокам, салатам зі свіжих овочів, з додаванням рослинної олії. Білки можна заповнювати сиром, відвареною рибою, різними кисломолочними продуктами.

Таким чином, при цирозі печінки оптимально буде використання дієти №5 з відповідними змінами в залежності від стану основних функцій печінки. Позитивний вплив на здоров’я може надати проведення один раз на тиждень розвантажувального дня (сирного, фруктового і т.д.).

Міток немає

Комментарии сейчас закрыты, извините.


Слои по горизонтали
Увага! Інформація, опублікована на сайті, призначена тільки для ознайомлення. Описані методи діагностики, лікування, рецепти народної медицини і т.д. самостійно використовувати не рекомендується. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю!

� 2016 FAMILY DOCTOR |