Дієта і харчування при гіпертонії
Дієта є дуже важливим фактором для нормалізації артеріального тиску і лікування артеріальної гіпертонії, особливо на початковому етапі розвитку хвороби. Раціон повинен містити достатню кількість всіх харчових речовин: білків, жирів і вуглеводів.
Необхідний білок міститься в нежирних сортах м’яса (курка, індичка, яловичина, телятина, кролик) і риби, їх краще вживати у відвареному або запеченому вигляді.
Молочні продукти повинні бути низької жирності. Віддається перевагу жирам рослинного походження. Джерелом вуглеводів є різні овочі, фрукти, крупи, хліб (грубого помелу). Рекомендується вживання продуктів, багатих калієм і магнієм для підтримки роботи серця (курага, родзинки, банани, волоські горіхи, морква, буряк). В результаті застою крові в організмі хворого гіпертонією відбувається зрушення кислотно-лужної рівноваги в бік закислення, тому корисно вводити в раціон ощелачивающие продукти: овочі, фрукти, молочні продукти.
Одним з найважливіших умов є обмеження кухонної солі до 3-4 г в день. Їжу не слід досаливать, так як більшість продуктів містять у своєму складі достатню кількість кухонної солі.
Хворому гіпертонією слід виключити зі свого раціону продукти, які сприяють підняттю артеріального тиску: міцний чорний чай, кава, соління, копчені продукти, а також алкоголь.
Дуже важливо не допускати збільшення ваги, тому слід виключити легкозасвоювані вуглеводи: білий хліб, здобу, солодощі, цукор. Людям з підвищеним артеріальним давленііем рекомендується 1-2 рази на тиждень влаштовувати розвантажувальні дні. Для хворих на артеріальну гіпертонію та іншими захворюваннями серцево-судинної системи лікарями-дієтологами розроблена спеціальна лікувальна дієта – №10. Мета дієти – поліпшити роботу серцево-судинної системи та системи кровообігу. Вона широко використовується в лікарнях та лікувально-профілактичних установах.