Дієта і харчування при подагрі
Подагра – це хвороба, яка виникає внаслідок порушення нормального обміну речовин в організмі. Згодом захворювання переходить у хронічну форму, тому що повністю, на жаль, не виліковується. Хронічна форма вважається більш небезпечною, бо призводить до поступового руйнування внутрішніх органів, переважно нирок.
Але, на щастя, є нелікарські методи, що дозволяють якщо не лікувати, то хоча б істотно пригальмовувати розвиток захворювання. Всі ці методи ґрунтуються на інтенсивному виведенні сечової кислоти з організму і зовсім не є якимись нововведеннями в медицині: це звичайнісінькі дієти. Адже якщо подагра викликається порушенням обміну речовин, то поступово нормалізуючи його за допомогою дієт, можна дуже допомогти хворому в боротьбі з недугою.
Отже, для людини, яка страждає на подагру, всі продукти можна розділити на дві групи:
Перша – це ті продукти, які можна їсти без будь-яких побоювань;
друга – продукти, вживання яких веде до загострення захворювання.
Є ще й третя група, але вона нестабільна, до неї належать продукти, які можна вживати, але, як кажуть, обережно.
Група № 1.
Безпечні продукти, їх можна їсти стільки, скільки хочеться, але при цьому слід пам'ятати, що все повинно бути в міру.
1. Різні крупи, макарони, супи з них.
2. Кріп, овочі (капуста, огірки, кабачки, баклажани, картопля, цибуля)
3. Дієтичне м'ясо (кролик, птиця).
4. Кальмари, краби, пісна риба.
5. Знежирені йогурти, сметана, сири.
6. Яйця курячі, не більше 1 шт. на добу.
7. Сухофрукти (виняток – родзинки).
8. Мед (особливо вітається).
9. Насіння, всілякі горіхи.
10. Солодощі: зефір, мармелад, варення.
12. Напої: чай (обов'язково зелений), легку (слабеньку) каву, всілякі компоти (без додавання цукру), кваси, фруктові та овочеві соки, морси.
13. Спеціальна вода (приміром, «Боржомі»).
14. Фрукти: яблука зелені, кавун, апельсини, мандарини, ягоди (крім малини).
15. Хліб.
16. Масло рослинного походження.
Група № 2.
Не вживати в їжу (вживання таких продуктів у будь-яких кількостях призводить до накопичення в надлишку сечової кислоти і, як результат, – до погіршення самопочуття хворого):
1. Ковбаси, сосиски і копченості.
2. М'ясо, сало, субпродукти, жирна риба.
3. Горох, квасоля.
4. Гриби.
5. Приправи та спеції.
6. Шоколад, какао, вино, пиво, міцну каву, чай (крім зеленого).
7. Солоні сорти сирів, консерви.
Група № 3.
Можна вживати час від часу в малих кількостях:
1. Відварена птиця або риба (сьомга, форель), але не більше 2-3 рази на тиждень.
2. Томати, цвітна капуста, редис, ріпа, зелень (окрім кропу, його можна їсти досхочу)
3. Бажано не їсти сливи.
4. Масло (вершкове) і молоко, можна тільки додавати до основногої страви.
Варто доповнити, що харчуватися потрібно 5 разів на день і при цьому не забувати про розвантажувальні дні. У такі дні рекомендується вживати тільки якийсь один вид овочів, наприклад, картоплю, але якщо це з якихось причин не виходить, то овочеві або фруктові салати не зашкодять. У розвантажувальний день добре підійде рисово-яблучна дієта. За такої дієти: на молоці відварюється 70-80 грамів рису і поїдається у вигляді каші (тільки без цукру). Окрім того, хворому можгна 250 грамів зелених яблук, які можна з'їсти в сирому вигляді або відварити з них компот, який знову ж таки не повинен містити цукру.
І, нарешті, не варто забувати про те, що при подагрі дуже рекомендовано багато і часто пити – не менше двох літрів рідини на добу, але занадто багато – теж шкідливо. Усе має бути в міру.